
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kiełbasę pokroić w niezbyt grube plastry, cebulę w kostkę. Smażyć na oleju do zezłocenia.
Marchewkę pokroić w kostkę.
Kiełbasę z cebulą wrzucić do garnka, dodać marchewkę i rozgniecione ząbki czosnku, zalać bulionem i pomidorami z puszki. Gotować, aż marchewka będzie odpowiednio miękka.
Na koniec dodać soczewicę, przyprawić chilli, solą i pieprzem. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej