Your browser does not support JavaScript! Szybkie danie chińskie z wołowiną i fasolką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Fasolki szparagowej zielonej Bonduelle 425 ml

  • 400 g antrykotu wołowego

  • 150 g czerwonej papryki

  • 120 g cebuli

  • 30 ml oleju roślinnego

  • 20 ml jasnego sosu sojowego

  • 5 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka startego imbiru

  • 1 pęczek dymki

  • 1 pęczek świeżej bazylii

  • ½ limonki

  • Sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)


Przygotowanie

1

Szybkie danie chińskie z wołowiną i fasolką - Krok 1

Wołowinę kroimy na kawałki wielkości kęsa, a cebulę i paprykę w paseczki.

2

Szybkie danie chińskie z wołowiną i fasolką - Krok 2

Mięso obtaczamy w skrobi i obsmażamy w mocno rozgrzanym woku lub na głębokiej patelni. Po obsmażeniu przekładamy na talerzyk.

3

Szybkie danie chińskie z wołowiną i fasolką - Krok 3

Na tej samej patelni przesmażamy cebulę i paprykę około 3 minut. Pod koniec dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy.

4

Szybkie danie chińskie z wołowiną i fasolką - Krok 4

Dodajemy usmażone mięso, osączoną z zalewy fasolkę, posiekaną dymkę oraz listki bazylii. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonki.

:)

Szybkie danie chińskie z wołowiną i fasolką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu