
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cukinię kroimy w plastry, paprykę na paski, a rzodkiewkę w plasterki.
Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy warzywa z obu stron, aż się zrumienią.
Mieszamy składniki sosu – jogurt, sok z limonki, sól, pieprz, posiekane listki kolendry.
Tortille podgrzewamy złożone na pół na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Do złożonych tortilli wkładamy warzywa oraz mix fasoli z cieciorką. Dodajemy sos oraz wybrane kiełki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej