Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

Składniki

  • 120 g Fasolki szparagowej zielonej całej „Już Przygotowane Na Parze” Bonduelle
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g surowych krewetek (jeżeli są mrożone trzeba je rozmrozić)
  • 100 g ananasa
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 łyżki bulionu lub wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3-cm kawałek imbiru
  • Sok i skórka z 1 limonki + dodatkowo do podania
  • Olej do smażenia
  • Bazylia tajska

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Składniki do egzotycznego przepisu: świeże warzywa, zioła i przyprawy gotowe do użycia.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 1

Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. Chili pokroić w krążki. Paprykę pokroić w długie paski, ananas w nieduże kawałki.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 2

Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek i imbir, dodać fasolkę szparagową i paprykę. Smażyć razem ok. 3 minut na średniej mocy.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 3

W małej miseczce wymieszać sok i skórkę z limonki, bulion, sos rybny i cukier.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 4

Na patelnię dodać krewetki i ananas. Smażyć przez 2 minuty. Wlać przygotowany sos, smażyć jeszcze 1 minutę.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 5

Posypać sezamem i listkami bazylii. Podawać z kawałkami limonki.

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

•ᴗ• Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą

Bakłażany faszerowane kaszą, pomidorami i soczewicą

Sałatka ze szpinakiem, soczewicą, suszonymi pomidorami i kozim serem, podana z chrupiącymi grzankami.

Sałatka z soczewicą i szpinakiem

Arancini z groszkiem i mozzarellą

Arancini z groszkiem i mozzarellą

Zobacz więcej takich przepisów