
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. Chili pokroić w krążki. Paprykę pokroić w długie paski, ananas w nieduże kawałki.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek i imbir, dodać fasolkę szparagową i paprykę. Smażyć razem ok. 3 minut na średniej mocy.
W małej miseczce wymieszać sok i skórkę z limonki, bulion, sos rybny i cukier.
Na patelnię dodać krewetki i ananas. Smażyć przez 2 minuty. Wlać przygotowany sos, smażyć jeszcze 1 minutę.
Posypać sezamem i listkami bazylii. Podawać z kawałkami limonki.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej