Your browser does not support JavaScript! Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 120 g Fasolki szparagowej zielonej całej „Już Przygotowane Na Parze” Bonduelle

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 papryczka chili

  • 1 czerwona papryka

  • 250 g surowych krewetek (jeżeli są mrożone trzeba je rozmrozić)

  • 100 g ananasa

  • 2 łyżki prażonego sezamu

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • 1-2 łyżki bulionu lub wody

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

  • 3-cm kawałek imbiru

  • Sok i skórka z 1 limonki + dodatkowo do podania

  • Olej do smażenia

  • Bazylia tajska

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)


Przygotowanie

1

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 1

Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. Chili pokroić w krążki. Paprykę pokroić w długie paski, ananas w nieduże kawałki.

2

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 2

Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek i imbir, dodać fasolkę szparagową i paprykę. Smażyć razem ok. 3 minut na średniej mocy.

3

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 3

W małej miseczce wymieszać sok i skórkę z limonki, bulion, sos rybny i cukier.

4

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 4

Na patelnię dodać krewetki i ananas. Smażyć przez 2 minuty. Wlać przygotowany sos, smażyć jeszcze 1 minutę.

5

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową - Krok 5

Posypać sezamem i listkami bazylii. Podawać z kawałkami limonki.

:)

Tajskie krewetki z ananasem i fasolką szparagową

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu