Your browser does not support JavaScript! Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Nadzienie:

Kruche ciasto:

  • 1 jajko

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g zimnego masła

  • 1 łyżka zimnego mleka

  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • Świeża bazylia

  • Świeży tymianek

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, posiekane masło oraz jajko. Rozcieramy w palcach masło z jajkiem i mąką, aż powstanie kruszonka. Dodajemy mleko i szybko zagniatamy ciasto, łącząc składniki w kulę. Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki.

2

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 2

Wyjmujemy ciasto z lodówki i, podsypując mąką (wałek i stolnicę), wałkujemy na placek nieco większy niż średnica formy. Ciasto przenosimy do formy i wylepiamy dno i boki. Wstawiamy do lodówki na kolejne 20 minut.

3

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 3

Spód tarty dziurkujemy widelcem, dno i boki przykrywamy folią aluminiową, na dno wysypujemy suchą ciecierzycę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C. Usuwamy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 10 minut na złoty kolor.

4

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 4

Boczek smażymy przez około 10 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy zielony groszek i mieszamy. Rozkładamy na dnie podpieczonej tarty.

5

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 5

Miksujemy jajka z żółtkami, śmietaną, solą i gałką. Masę przelewamy do foremki z tartą.

6

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem - Krok 6

Masę jajeczną posypujemy żółtym serem. Tartę pieczemy około 30 minut, do czasu, aż masa jajeczna się zetnie.

:)

Tarta lotaryńska z zielonym groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu