Składniki

  • 1 opakowanie Szpinaku w liściach Bonduelle 400 g
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 200 g masła
  • 120 g pikantnego żółtego sera, np. gruyere
  • 75 g cebuli
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Tarta ze szpinakiem - Składniki

Tarta ze szpinakiem - Krok 1

Z 250 g mąki, 150 g masła, 2 żółtek oraz ⅓ łyżeczki soli zagniatamy krótko kruche ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Owijamy w folię i schładzamy około 30 minut.

Tarta ze szpinakiem - Krok 2

Na patelni roztapiamy 50 g masła. Szklimy cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodajemy zamrożony szpinak. Powoli smażymy pod przykryciem, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Tarta ze szpinakiem - Krok 3

3 jajka rozkłócamy z kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tarta ze szpinakiem - Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Podpiekamy 10 minut w 200℃ i lekko studzimy. Spód posypujemy startym serem.

Tarta ze szpinakiem - Krok 5

Na ser wykładamy podsmażony szpinak i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 20-25 minut w 180℃ lub do całkowitego ścięcia tarty.

Tarta ze szpinakiem

•ᴗ• Tarta ze szpinakiem
http://Opakowanie%20mrożonego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle.

Szpinak w liściach.

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Komentarze 2

  • Lidia
    23 maja 2022 o 10:52

    Na stare lata stawiam pierwsze kroki w takich wypiekach,a Pani przepis ujął mnie prostotą i logiką…no i super te ciekawostki na koniec.Gratuluję .

    • Warzywne Inspiracje
      23 maja 2022 o 13:27

      Bardzo nam miło! O to właśnie chodzi w kuchni – żeby było prosto i pysznie <3

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdrowa porcja sałatki ziemniaczanej z groszkiem i świeżymi ziołami, podana w białej misce na jasnoniebieskim tle.

Zapiekanka ziemniaczana z kukurydzą i groszkiem

Letnia sałatka z pomidorów, grillowanej cukinii i świeżej bazylii, podana z chrupiącymi grzankami – idealna propozycja na lekki obiad.

Letnia panzanella z pomidorami, cukinią i kukurydzą

Nadziewane łódeczki z endywii z mięsem mielonym, fasolą i awokado.

Pieczone papryki z chilli sin carne z salsą awokado

Zobacz więcej takich przepisów