Przepis na makaron cannelloni z fasolką cannellini

Gotowe domowe cannelloni z cukinią i białą fasolką cannellini.

Składniki

Do kremu będą ci potrzebne:

Do dania potrzebne ci będą także:

  • 1 duża cukinia,
  • 2 plastry makaronu do lazanii,
  • 100 g zielonych oliwek,
  • 100 g suszonych pomidorów,
  • ½ szklanki startego parmezanu,
  • 8-10 krewetek obranych,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • garść pietruszki,
  • sól, pieprz, odrobina oliwy,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Masz ochotę na zapiekane cannelloni z kremowym nadzieniem i sporą porcją warzyw? Wypróbuj nasz przepis z fasolką cannellini, ricottą i cukinią! Świetnie sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja lub lunch do pracy. Doskonale będzie się prezentować też na domowym przyjęciu – łatwo się porcjuje i wygląda imponująco! Zobacz, jak przygotować canneloni z cannellini krok po kroku.

Przygotowanie

Składniki na krem do cannelloni przed blendowaniem

Zacznij od przygotowania składników. Podana przez nas lista, wystarczy na 2-3 porcje cannelloni.

Gotowy krem z fasolki cannellini, czosnku i ricotty

Składniki na nadzienie musisz zblendować na w miarę gładką, jednorodną masę. Następnie przejdź do przygotowania samego cannelloni.

Makaron wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj go przez 6 minut, odcedź i odstaw do ostudzenia.

Następnie pokrój cukinię w cienkie plastry. Ułatwi ci to obieraczka. Środek cukinii z pestkami odłóż jednak do osobnego naczynia. Możesz wykorzystać te resztki do innego dania np. zupy z cukinii z parmezanem czy zapiekanki z kaszą i kurczakiem.

Oliwki i suszone pomidory pokrój drobno i wymieszaj. Posiekaj też pietruszkę, ale nie dodawaj jej do mieszanki z pomidorów i oliwek.

Układanie plastrów cukinii na folii i papierze do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw na termoobieg. Na papierze do pieczenia ułóż kawałek folii spożywczej. Na to plasterki cukinii, w taki sposób, by nachodziły na siebie. Dopraw solą i pieprzem i skrop oliwą.

Nakładanie kremu do cannelloni.

Gotowy, zblendowany krem z fasolki i ricotty włóż do rękawa z tylką i wyciśnij w poprzek ułożonych cukinii (zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni na dole).

Kolejna warstwa canelloni z makaronu do lazanii.

Na to połóż ugotowane plastry lazani, aby przykryły krem i wyciśnij kolejną warstwę fasolowo-ricottowej masy.

Ponowne nakładanie kremu z ricotty i białej fasoli cannellini.

Pomidory suszone i oliwki – kolejna warstwa nadzienia.

Na wierzch połóż posiekane oliwki i pomidory (odrobinę możesz zostawić na później, do przyozdobienia canelloni).

Zawijanie cannelloni.

Za pomocą folii zawiń makaron z cukinią i kremem, tak, jak sushi.

„Rolka” cannelloni przygotowana do pieczenia.

Delikatnie ściągnij folię, a „rolkę” cannelloni przełóż ostrożnie razem z papierem na blachę do pieczenia. Posyp z wierzchu parmezanem i resztką pomidorków i oliwek. Piecz 18 minut.

Krewetki smażone na maśle z natką pietruszki.

Następnie na patelni roztop masło. Dodaj do niego posiekany czosnek i krewetki. Smaż mniej więcej 6 minut, co chwila je przewracając. Na koniec, gdy krewetki się zarumienią, dodaj siekaną pietruszkę.

Gotowe cannelloni z cannellini i ricottą, przyozdobione krewetkami smażonymi na maśle.

Upieczone cannelloni pokrój na 2-3 porcje. Wyłóż na talerz, dodaj krewetki wprost z patelni i sos z aromatycznego masła. Ozdób danie listkami świeżej, pachnącej bazylii.

•ᴗ• Smakowite cannelloni z fasolką cannellini krewetkami, cukinią, ricottą.
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Biała Fasola Cannellini Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Biała Fasola Cannellini „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Fasola biała cannellini – czemu warto dodawać ją do potraw?

Czy wiesz, że biała fasola występuje w różnych odmianach? Cannellini jest właśnie jedną z nich, pochodzącą z Włoch. Charakteryzuje się ziarnami średniej wielkości o nerkowatym kształcie. Cechuje ją także zwarta konsystencja oraz delikatny smak, który sprawia, że cannellini może być składnikiem zarówno dań na słono, jak i na słodko. Doskonale nadaje się np. do zagęszczania sosów i kremów.

Dlaczego warto wykorzystywać białą fasolkę cannellini w swoich potrawach? Zawiera dużo białka, a także błonnika, który ułatwia trawienie. Poza tym to doskonałe źródło witaminy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów takich jak potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Pierogi z kapustą, grzybami i fasolą cannellini

Pierogi z kapustą, grzybami i fasolą cannellini

Zupa pomidorowa z soczewicą - gotowe danie

Zupa pomidorowa z soczewicą

Sałatka z kaszy gryczanej i wędzonego sera

Sałatka z kaszy gryczanej i wędzonego sera

Zobacz więcej takich przepisów