Your browser does not support JavaScript! Zupa czosnkowa z serem i groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

Zupa czosnkowa z serem i groszkiem - Krok 1

Czosnek przekrawamy na pół, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy przekrojoną częścią w dół przez około 45 minut w 180 stopniach C. Upieczony czosnek powinien być rumiany i miękki.

2

Zupa czosnkowa z serem i groszkiem - Krok 2

Upieczony czosnek studzimy i obieramy z łupinek.

3

Zupa czosnkowa z serem i groszkiem - Krok 3

Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki.

4

Zupa czosnkowa z serem i groszkiem - Krok 4

Podsmażone warzywa zalewamy wodą lub bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10-15 minut, a gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dodajemy upieczony czosnek. Gotujemy kolejne 5 minut.

5

Zupa czosnkowa z serem i groszkiem - Krok 5

Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy startym serem i groszkiem.

:)

Zupa czosnkowa z serem i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu