
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Oczyszczoną paprykę i boczek kroimy w kostkę. Osączamy kukurydzę z groszkiem.
Chleb tostowy opiekamy w tosterze lub na suchej patelni.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy około 5 minut. Jeśli boczek jest dość chudy, wlewamy na patelnię 2-3 łyżeczki oleju. Do boczku dodajemy paprykę i cebulę, smażymy dalej przez kolejne 5 minut. Pod koniec dodajemy kukurydzę z groszkiem, delikatnie doprawiamy pieprzem, mieszamy.
Zawartość patelni przekładamy na chleb tostowy i posypujemy startym serem. Piekarnik ustawiamy na funkcję grill i nagrzewamy do 200°C. Tosty wkładamy do piekarnika i podgrzewamy przez około 2 minuty, aż ser się rozpuści.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej