
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Cebulę, czosnek i marchewki obrać, drobno pokroić. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła. Dodać marchewkę i czosnek. Podsmażyć razem 4 minuty. Doprawić do smaku. Wymieszać z ziołami.
W misce wymieszać odsączoną soczewicę, groszek, podsmażone warzywa.
Arkusz ciasta posmarować masłem, przykryć kolejnym arkuszem. Jeszcze raz posmarować i nałożyć trzeci arkusz.
Przygotowane arkusze ciasta pokroić na pasy o szerokości ok. 7 cm i długości 30 cm. Na dolną część pasa nałożyć farsz. Zwinąć po skosie, tworząc trójkąt. Dokończyć zwijanie trójkąta przez całą długość. Czynności powtarzać z kolejnymi arkuszami ciasta, aż do wykorzystania farszu.
Trójkąty ułożyć na blasze, posmarować masłem. Piec 20-25 minut w 180°C.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej