
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 10-12 minut, a następnie przelewamy zimną wodą. Kukurydzę i ryż dokładnie osączamy.
Cebulę i ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę.
Oliwę mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej emulsji. Dodajemy listki tymianku.
Do dwóch słoiczków wkładamy warstwami kolejne składniki: ryż, ogórek, cebulę, tuńczyka, kukurydzę i oliwki. Sos przelewamy do osobnych pojemniczków. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed spożyciem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej