Your browser does not support JavaScript! Warstwowa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Warstwowa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą - Krok 1

Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 10-12 minut, a następnie przelewamy zimną wodą. Kukurydzę i ryż dokładnie osączamy.

2

Warstwowa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą - Krok 2

Cebulę i ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę.

3

Warstwowa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą - Krok 3

Oliwę mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i pieprzem do uzyskania jednolitej emulsji. Dodajemy listki tymianku.

4

Warstwowa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą - Krok 4

Do dwóch słoiczków wkładamy warstwami kolejne składniki: ryż, ogórek, cebulę, tuńczyka, kukurydzę i oliwki. Sos przelewamy do osobnych pojemniczków. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed spożyciem.

:)

Warstwowa sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu