
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kaszetkę podgrzewamy na oliwie ok. 4-5 minut. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Cukinię kroimy obieraczką do warzyw lub na mandolinie we wstęgi. Oprószamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy na lekko skropionym oliwą dnie warstwę cukinii, na niej porcję kaszetki.
Na warzywa wykładamy porcję serka wiejskiego oraz starty żółty ser. Powtarzamy układanie warstw do wypełnienia naczynia. Zapiekamy ok. 20 minut w 180℃. Przed podaniem posypujemy listkami mięty.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej