Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Warstwowa zapiekanka z cukinią i fasolką - Krok 1

Kaszetkę podgrzewamy na oliwie ok. 4-5 minut. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

2

Warstwowa zapiekanka z cukinią i fasolką - Krok 2

Cukinię kroimy obieraczką do warzyw lub na mandolinie we wstęgi. Oprószamy solą i pieprzem.

3

Warstwowa zapiekanka z cukinią i fasolką - Krok 3

W naczyniu żaroodpornym układamy na lekko skropionym oliwą dnie warstwę cukinii, na niej porcję kaszetki.

4

Warstwowa zapiekanka z cukinią i fasolką - Krok 4

Na warzywa wykładamy porcję serka wiejskiego oraz starty żółty ser. Powtarzamy układanie warstw do wypełnienia naczynia. Zapiekamy ok. 20 minut w 180℃. Przed podaniem posypujemy listkami mięty.

:)

Warstwowa zapiekanka z cukinią i fasolką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu