
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Paprykę kroimy w kostkę i krótko obgotowujemy w osolonej wodzie.
Bulion gotujemy 10 minut w liśćmi laurowymi i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Do gorącego bulionu wsypujemy agar agar i mieszamy do rozpuszczenia.
Foremki wypełniamy przepłukanym miksem fasoli, papryką, pokrojonymi na połówki pieczarkami i posiekaną natką. Zalewamy płynną galaretką i odstawiamy do stężenia do lodówki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej