
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Z oliwy, octu i posiekanego szczypiorku przygotowujemy sos do sałaty. Doprawiamy solą i pieprzem. Powinien być bardzo wyrazisty.
Sos wlewamy do salaterki. Dodajemy przepłukaną i osączoną fasolę, pokrojone w plasterki rzodkiewki i roszponkę. Mieszamy.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy.
Do sałatki dodajemy jajka przepiórcze pokrojone na połówki i przekładamy na talerze lub duży półmisek.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej