Your browser does not support JavaScript!

Wołowy strogonow z bekonem i soczewicą

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef)
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 200 ml bulionu
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g cebuli
  • 50 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 25 ml oliwy lub oleju
  • 10 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Wołowy strogonow z bekonem i soczewicą - Krok 1

Wołowinę kroimy w paski, a boczek w kostkę.

2.

Wołowy strogonow z bekonem i soczewicą - Krok 2

Na oliwie lub oleju obsmażamy wołowinę, tak aby się zamknęła. Obsmażone mięso przekładamy na talerz.

3.

Wołowy strogonow z bekonem i soczewicą - Krok 3

W tym samym naczyniu zesmażamy boczek z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy pieczarki i razem przesmażamy.

4.

Wołowy strogonow z bekonem i soczewicą - Krok 4

Do naczynia dodajemy obsmażone mięso. Oprószamy mąką i papryką. Przesmażamy razem. Następnie zalewamy gorącym bulionem i dusimy ok. 10 min. na wolnym ogniu.

5.

Wołowy strogonow z bekonem i soczewicą - Krok 5

Do strogonowa dodajemy soczewicę i śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniakami z wody.

Smacznego!

Wołowy strogonow z bekonem i soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.