
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Wołowinę kroimy w paski, a boczek w kostkę.
Na oliwie lub oleju obsmażamy wołowinę, tak aby się zamknęła. Obsmażone mięso przekładamy na talerz.
W tym samym naczyniu zesmażamy boczek z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodajemy pieczarki i razem przesmażamy.
Do naczynia dodajemy obsmażone mięso. Oprószamy mąką i papryką. Przesmażamy razem. Następnie zalewamy gorącym bulionem i dusimy ok. 10 min. na wolnym ogniu.
Do strogonowa dodajemy soczewicę i śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniakami z wody.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej