Your browser does not support JavaScript!

Składniki

By zrobić szybki i pyszny lunch wraz ze swoją pociechą, przygotuj:

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Podczas nauki w szkole dzieci zużywają energię w bardzo szybkim tempie. Aby zapewnić im siłę do pracy i wesprzeć ich prawidłowy rozwój, proponujemy smaczne drugie śniadanie z Good Lunch z orkiszem. Kolorowe wrapy to świetna alternatywa dla nudnych kanapek, która spodoba się nawet niejadkom. Są nie tylko smaczne, ale również skomponowane tak, by zapewniać długotrwałe uczucie sytości. Zawarte w nich zdrowe składniki wesprą pracę mózgu, zapamiętywanie i koncentrację. Co więcej, nasz przepis jest tak prosty, że zrobisz go razem ze swoją pociechą!

Krok 1

Fasolę wyjmij z puszki i odcedź. Razem z dzieckiem przepłuczcie ją pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z fasoli substancji wzdymających.

Krok 2

Teraz należy zblendować fasolę do jednolitej konsystencji. Możesz również zmiażdżyć ją tłuczkiem do ziemniaków – tak jak na puree. Nie wymaga to dużo siły, więc mały kuchcik może ci pomagać.

2

Ugniatanie białej fasoli

Krok 3

Dodaj do pasty z fasoli cytrynę, pieprz, sól i oliwę. Zaangażuj pociechę lub samodzielnie rozsmaruj pastę na każdej z tortilli

3

wyciskanie cytryny do ugniecionej fasoli

Krok 4

Umyjcie z dzieckiem liście fasoli rzymskiej i osuszcie je ręcznikiem papierowym. Każdy z nich połóż na tortilli na paście fasolowej.

4

Wykładanie rozgniecionej fasoli na tortillę

Krok 5

Wyłóż Bonduelle Good Lunch z orkiszem na tortille. Nie trzeba go doprawiać, ani podgrzewać.

5

Wykładanie Bonduelle Good Lunch na tortillę

Krok 6

Zawiń wrapy na styl burrito. Rolowanie rozpocznij od złapania dłońmi brzegów tortilli (tych, które są bliżej Ciebie). Następnie zawijaj do przodu, przytrzymując farsz za pomocą placka. Aby nadzienie nie wyszło po bokach, zagnij brzegi ciasta do środka. Pamięta przy tym, aby wykonać tę czynność wraz z rolowaniem, starając się jednocześnie ugniatać palcami to, co próbuje wypaść z tortilli.

:)

Wyjęcie wrapa z pudełka

Gotowe tortille możesz podgrzać na patelni grillowej i podać na ciepło na kolację, lub zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły jak kanapki, czy włożyć do lunchboxa. Pokrojone na mniejsze kawałki mogą być też szybką przekąską na jeden kęs na dziecięce przyjęcie.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Kukurydza

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Orkisz i jego właściwości – dlaczego warto podawać go dzieciom?

Nasiona orkiszu

Orkisz to starożytny zboże o dużych walorach odżywczych, które warto wprowadzić do diety dziecka z kilku powodów:

  • zawiera cenne witaminy B1, B3, B6 – odpowiadające za pamięć, koncentrację i prawidłową pracę mózgu;
  • jest źródłem ważnych minerałów magnezu, żelaza, cynku – które wspierają układ nerwowy i pracę mięśni. Są także istotne w prewencji chorób takich jak cukrzyca i depresja;
  • wspiera trawienie i wspomaga układ pokarmowy – błonnik obecny w orkiszu wspomaga trawienie i reguluje pracę jelit. Dziecko może się skupić na nauce i zabawie, bez nieprzyjemnych dolegliwości;
  • zawiera mniej glutenu niż pszenica – jest dzięki temu łatwiej przyswajalny przez organizm i może być stosowany w diecie dzieci z lekką nietolerancją glutenu;
  • wspiera odporność – witaminy i minerały obecne w orkiszu pomagają wzmocnić układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne dla dzieci w okresie wzrostu, które są bardziej podatne na infekcje;
  • stabilizuje poziom cukru we krwi – ma niższy indeks glikemiczny niż inne zboża, co powoduje wolniejsze i bardziej stabilne podnoszenie poziomu cukru we krwi. To ważne dla utrzymania energii i koncentracji u dzieci;
  • zapewnia długotrwałe uczucie sytości – to także dzieci wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Dziecko będzie najedzone dłużej.