
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Podczas nauki w szkole dzieci zużywają energię w bardzo szybkim tempie. Aby zapewnić im siłę do pracy i wesprzeć ich prawidłowy rozwój, proponujemy smaczne drugie śniadanie z Good Lunch z orkiszem. Kolorowe wrapy to świetna alternatywa dla nudnych kanapek, która spodoba się nawet niejadkom. Są nie tylko smaczne, ale również skomponowane tak, by zapewniać długotrwałe uczucie sytości. Zawarte w nich zdrowe składniki wesprą pracę mózgu, zapamiętywanie i koncentrację. Co więcej, nasz przepis jest tak prosty, że zrobisz go razem ze swoją pociechą!
Krok 1
Fasolę wyjmij z puszki i odcedź. Razem z dzieckiem przepłuczcie ją pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z fasoli substancji wzdymających.
Krok 2
Teraz należy zblendować fasolę do jednolitej konsystencji. Możesz również zmiażdżyć ją tłuczkiem do ziemniaków – tak jak na puree. Nie wymaga to dużo siły, więc mały kuchcik może ci pomagać.
Krok 3
Dodaj do pasty z fasoli cytrynę, pieprz, sól i oliwę. Zaangażuj pociechę lub samodzielnie rozsmaruj pastę na każdej z tortilli
Krok 4
Umyjcie z dzieckiem liście fasoli rzymskiej i osuszcie je ręcznikiem papierowym. Każdy z nich połóż na tortilli na paście fasolowej.
Krok 5
Wyłóż Bonduelle Good Lunch z orkiszem na tortille. Nie trzeba go doprawiać, ani podgrzewać.
Krok 6
Zawiń wrapy na styl burrito. Rolowanie rozpocznij od złapania dłońmi brzegów tortilli (tych, które są bliżej Ciebie). Następnie zawijaj do przodu, przytrzymując farsz za pomocą placka. Aby nadzienie nie wyszło po bokach, zagnij brzegi ciasta do środka. Pamięta przy tym, aby wykonać tę czynność wraz z rolowaniem, starając się jednocześnie ugniatać palcami to, co próbuje wypaść z tortilli.
Gotowe tortille możesz podgrzać na patelni grillowej i podać na ciepło na kolację, lub zapakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły jak kanapki, czy włożyć do lunchboxa. Pokrojone na mniejsze kawałki mogą być też szybką przekąską na jeden kęs na dziecięce przyjęcie.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejOrkisz to starożytny zboże o dużych walorach odżywczych, które warto wprowadzić do diety dziecka z kilku powodów: