
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Cieciorkę razem z zalewą miksujemy z mleczkiem kokosowym i cukrem pudrem.
Dodajemy skórkę otartą z ½ cytryny i sok oraz skrobię. Ponownie miksujemy.
Masę wylewamy do foremki wyłożonej pergaminem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175℃ i pieczemy około 40 minut lub do momentu, aż sernik się zetnie. Pozostawiamy na 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie studzimy na blacie i schładzamy.
Wystudzony sernik dekorujemy brzoskwiniami z syropu.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej