
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy wyciśnięty czosnek i fasolkę i smażymy około 10 minut.
W tym czasie łączymy jajka z maślanką, przyprawiamy do smaku gałką, solą i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu układamy warzywa i szynkę parmeńską. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z posiekanym lubczykiem.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej