
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy w piórka, pomidorki na połówki. Płuczemy mix fasolki z cieciorką.
Kroimy ser i łączymy go ze śmietaną i tuńczykiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Część warzyw pozostawiamy do ułożenia na wierzchu zapiekanki, resztę łączymy z sosem i ugotowanym makaronem.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kładziemy pozostałe warzywa. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 15-20 minut. Podajemy posypane pietruszką.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej