Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 opakowanie Mieszanki królewskiej Bonduelle 400 g

  • 250 ml śmietanki 30% lub lżejszej

  • 100 g tartej mozzarelli lub innego żółtego sera

  • 30 ml oliwy

  • 20 g mąki pszennej

  • 1 mały pęczek koperku

  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • Sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Zapiekanka warzywna - Krok 1

Z oliwy i mąki robimy jasną zasmażkę.

2

Zapiekanka warzywna - Krok 2

Dolewamy śmietankę, energicznie mieszając. Sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.

3

Zapiekanka warzywna - Krok 3

Do gęstego sosu dodajemy warzywa Bonduelle oraz posiekany koperek. Podgrzewamy.

4

Zapiekanka warzywna - Krok 4

Warzywa w sosie przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem. Zapiekamy 20 minut w 180℃.

:)

Zapiekanka warzywna

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu