
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Z oliwy i mąki robimy jasną zasmażkę.
Dolewamy śmietankę, energicznie mieszając. Sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Do gęstego sosu dodajemy warzywa Bonduelle oraz posiekany koperek. Podgrzewamy.
Warzywa w sosie przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem. Zapiekamy 20 minut w 180℃.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej