Risotto, quesadilla i inne egzotyczne przysmaki
Nie tylko rodzima kuchnia ma w Polsce wielu zwolenników. Polacy zasmakowali w potrawach rodem z Włoch (polubili np. risotto), Gruzji czy Meksyku (quesadilla z kurczakiem i serem). Aby spróbować specjałów z południa naszego kontynentu wcale nie trzeba już wybierać się tak daleko w podróż. Risotto można przy odrobinie chęci wyczarować w domu. Wystarczy poszperać trochę w internecie lub zajrzeć do tradycyjnych, papierowych książek kucharskich, gdzie krok po kroku dowiemy się, jak przyrządzić risotto. Ta potrawa ma pewne wymagania. Kluczową sprawą jest dobór specjalnej odmiany ryżu. Odpowiedni do tej potrawy ryż powinien mieć okrągłe lub wyraźnie owalne ziarna. Taki kształt ryżu ułatwia jego równomierne ugotowanie. Możemy natrafić na przepis na risotto z kurczakiem i warzywami, ale również w wersji na słodko, w której ryż też świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Risotto ma wiele odmian. Każda ma zwolenników tak jak ser cheddar i boczek, które serwuje się, podając między innymi meksykańską quesadillę.
Quesadilla z serem cheddar i dodatkami – uczta rodem z Meksyku
Quesadilla to danie uniwersalne. W zależności od tego, jak ją przyrządzimy, możemy serwować ją na obiad lub jako przystawkę. Kompozycja składników zależy od wyobraźni kucharza. Często podajemy ją z serem i warzywami. Z kurczakiem i papryką? Z brokułem i kukurydzą? A może z kalafiorem i brokułami? Wszystko może się zdarzyć. To meksykańskie danie podaje się też z różnymi rodzajami sera. Bardzo popularna jest quesadilla z serem cheddar i kurczakiem. To właśnie ser cheddar i kurczak doskonale się ze sobą komponują. Mięso kurczaka może wystąpić w różnych wersjach – wędzonej, pieczonej czy grillowanej. Z kurczakiem i papryką skomponują się doskonale różnego rodzaju dipy. Jeśli lubimy ostrzejszą wersję quesadilli, to przygotujmy ją z salsą. Sos na bazie jogurtu lub majonezu może być łagodniejszy, ale także sprawdzi się w roli towarzysza kurczaka i papryki. Jeśli nie quesadilla z kurczakiem i z serem, to z czym? Odpowiedni będzie też indyk, łosoś, a nawet boczek. Połączenie boczku i warzyw to świetna propozycja na początek dnia.
Boczek w doborowym towarzystwie
Syte śniadanie to podstawa. Kiedy nie mamy czasu na przygotowanie wartościowego porannego posiłku, zazwyczaj przyrządzamy sobie jajecznicę z różnymi dodatkami. Często jajkom na patelni towarzyszy boczek. Mimo że boczek to produkt wysokokaloryczny, to jednak spożywany w niewielkich ilościach i oczywiście w towarzystwie warzyw, będzie bardzo dobrym wyborem na śniadanie. Boczek doskonale komponuje się właściwie ze wszystkimi warzywami – doskonale sprawdzi się w między innymi w quesadilli. To wielka zaleta tego produktu. Nie musimy więc każdego ranka witać dnia tylko jajecznicą. Możemy przyrządzić sobie np. quesadillę z boczkiem i ulubionymi warzywnymi dodatkami. Co to może być? W zasadzie wszystko to, co lubimy. Na placku tortilli mogą wylądować brokuł i kukurydza, brokuł i groszek, kalafior i brokuł, pokrojone w plasterki jajko, szpinak, pieczarki, a nawet awokado. Właściwie ogranicza nas tylko wyobraźnia. Quesadillę możemy urozmaicić np. drobno pokrojonymi grzankami. Warto wypróbować nawet tak oryginalny pomysł. Jeśli dodamy do tego zestawu np. sałatkę lodową z czosnkowym sosem jogurtowym, to całość na pewno będzie świetnie smakować. Sałatkę lodową możemy dodawać do każdej wersji tego meksykańskiego dania. Inne pomysły na Quesadillę to quesadilla z leczo i czarną fasolą lub błyskawiczna quesadilla.
Patent na quesadillę
Pomysłem, dzięki któremu możemy zaoszczędzić trochę czasu, jest przyrządzenie ulubionej sałatki (np. z kalafiorem i brokułami), a następnie przeniesienie jej na placki tortilli. Jeśli do tego dodamy sos, to mamy już gotową quesadillę. To może być także sałatka z tuńczykiem, jak i sałatka z kalafiorem albo z brokułem i groszkiem. Do brokuła i groszku będzie pasował np. sos jogurtowy lub majonezowy. Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę z tuńczykiem, to polecamy sałatkę z czarnej fasoli i selera z tuńczykiem i pomidorami albo wyśmienitą sałatkę z tuńczykiem i fasolką. W zasadzie każdy rodzaj sałatki z tuńczykiem będzie odpowiedni do quesadilli.
Z kalafiorem i brokułami
Wielbicielom sałatek i quesadilli z kalafiorem polecamy sałatkę z ciecierzycy i kalafiora oraz sałatkę z kalafiora i białej fasoli. Z kalafiorem i brokułami dobrze będą smakowały pomidory, papryka lub świeży ogórek. Osoby, które jedzą mięso, mogą dodać do tego zestawu grillowanego kurczaka lub indyka. Wegetarianie, zamiast mięsa, chętnie dorzucą sobie do tej sałatki z kalafiorem pokrojone jajko. Jeśli całość podamy jako sałatkę, to można dla urozmaicenia posypać ją drobno pokrojonymi grzankami i polać ulubionym dipem – np. czosnkowym lub zielonym. Do tego drugiego sosu, oprócz majonezu, jogurtu i przypraw, wystarczy dodać zieleninę. Ten sałatkowy zestaw można też potraktować jako farsz, przełożyć nim plaski tortilli i cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem.
Napisz komentarz