
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- średnie
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy.
Na oliwie przesmażamy pokrojone pieczarki z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy oczyszczone z kości i pokrojone mięso kurczaka i przesmażamy razem.
Dodajemy 200 ml śmietanki, osączoną z zalewy fasolę i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki rozgniatamy na purée. Dodajemy masło, 100 ml śmietanki i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos mięsny. Na górze rozkładamy purée ziemniaczane. Zapiekamy około 20 minut w temp. 180℃.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej