Your browser does not support JavaScript! Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 500 g ziemniaków

  • 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka, np. udek z rosołu

  • 300 ml śmietanki 22-30%

  • 150 g pieczarek, najlepiej brązowych

  • 100 g masła

  • 70 g cebuli

  • 30 ml oliwy

  • 10 g mąki pszennej

  • 10 g musztardy pełnoziarnistej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 pęczek koperku

  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy.

2

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 2

Na oliwie przesmażamy pokrojone pieczarki z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy oczyszczone z kości i pokrojone mięso kurczaka i przesmażamy razem.

3

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 3

Dodajemy 200 ml śmietanki, osączoną z zalewy fasolę i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 4

Ziemniaki rozgniatamy na purée. Dodajemy masło, 100 ml śmietanki i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy.

5

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 5

Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos mięsny. Na górze rozkładamy purée ziemniaczane. Zapiekamy około 20 minut w temp. 180℃.

:)

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu