Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym

Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka, np. udek z rosołu
  • 300 ml śmietanki 22-30%
  • 150 g pieczarek, najlepiej brązowych
  • 100 g masła
  • 70 g cebuli
  • 30 ml oliwy
  • 10 g mąki pszennej
  • 10 g musztardy pełnoziarnistej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Składniki

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 1

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy.

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 2

Na oliwie przesmażamy pokrojone pieczarki z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy oczyszczone z kości i pokrojone mięso kurczaka i przesmażamy razem.

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 3

Dodajemy 200 ml śmietanki, osączoną z zalewy fasolę i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 4

Ziemniaki rozgniatamy na purée. Dodajemy masło, 100 ml śmietanki i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy.

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym - Krok 5

Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos mięsny. Na górze rozkładamy purée ziemniaczane. Zapiekamy około 20 minut w temp. 180℃.

Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym

•ᴗ• Zapiekanka z kurczakiem i czerwoną fasolą pod purée ziemniaczanym
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20czerwonej%20fasoli%20marki%20Bonduelle.

Czerwona Fasola Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Czerwona Fasola „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się w sałatkach, różnych pastach czy jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zupa z soczewicy z pomidorkami koktajlowymi

Zupa z soczewicy z pomidorkami koktajlowymi

Sałatki w liściach sałaty z kukurydzą i posiekaną cebulką w białym naczyniu na rustykalnym drewnianym tle.

Sałata rzymska z kukurydzą i selerem

Kapusta z miksem fasoli z cieciorką (postna/wigilijna)

Kapusta z miksem fasoli z cieciorką (postna/wigilijna)

Zobacz więcej takich przepisów