Your browser does not support JavaScript!

Zapiekanka ziemniaczana z brązowymi pieczarkami

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 600 g ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Zapiekanka ziemniaczana z brązowymi pieczarkami - Krok 1

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i studzimy.

2.

Zapiekanka ziemniaczana z brązowymi pieczarkami - Krok 2

Kiełbasę i pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka.

3.

Zapiekanka ziemniaczana z brązowymi pieczarkami - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i kiełbasę, smażymy około 3-4 minut.

4.

Zapiekanka ziemniaczana z brązowymi pieczarkami - Krok 4

Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy na przemian ziemniaki, kiełbasę, pieczarki i osączoną soczewicę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy czerwoną cebulą. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka góra-dół). Pieczemy 25 minut, a następnie odkrywamy, posypujemy wierzch startym serem, listkami oregano i zapiekamy dalej bez przykrycia 15 minut.

Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana z brązowymi pieczarkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.