Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy 5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i studzimy.
Kiełbasę i pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i kiełbasę, smażymy około 3-4 minut.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy na przemian ziemniaki, kiełbasę, pieczarki i osączoną soczewicę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy czerwoną cebulą. Przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka góra-dół). Pieczemy 25 minut, a następnie odkrywamy, posypujemy wierzch startym serem, listkami oregano i zapiekamy dalej bez przykrycia 15 minut.
Napisz komentarz