Your browser does not support JavaScript! Zapiekanka ziemniaczana z dynią i fetą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 op. zupy kremu dyniowego Bonduelle

  • 500 g ziemniaków

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • 200 g fety

  • 20 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 ząbki czosnku

  • 20 ml oliwy EV

  • 1 papryczka chili

  • 1 pęczek ziół (koperek, pietruszka)

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)


Przygotowanie

1

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i fetą - Krok 1

Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy 15 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy.

2

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i fetą - Krok 2

Zupę dyniową krótko przesmażamy z posiekanym czosnkiem i chili na niewielkiej ilości oliwy.

3

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i fetą - Krok 3

Jajka mieszamy ze śmietanką, łyżką mąki, solą i pieprzem. Dodajemy posiekane natki i mieszamy dokładnie.

4

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i fetą - Krok 4

W naczyniu żaroodpornym mieszamy ziemniaki z zupą dyniową oraz pokruszoną fetą. Zalewamy mieszaniną ze śmietany i jajek. Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180℃.

:)

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i fetą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu