Kroimy włoszczyznę. Czosnek i cebulę kroimy na pół. Wszystkie produkty wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i łyżkę soli. Gotujemy 30 minut na średnim ogniu.
W tym czasie przygotowujemy kurki. Dobrze je płuczemy z piasku i szatkujemy.
Szatkujemy połowę cebuli i mieszamy z kurkami.
Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy mieszankę kurek i cebuli. Smażymy kilka minut, dodajemy miód i dużo pieprzu. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy wino. Smażymy tak długo, aż wino wyparuje, a na koniec solimy. Odstawiamy na bok.
Ugotowany bulion przecedzamy z warzyw. Wrzucamy do niego paczkę mrożonej zupy z zielonych warzyw i podgrzewamy. Dodajemy kozi ser i starty parmezan. Mocno pieprzymy i dodajemy sok z cytryny.
Miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Dosalamy do smaku. Podajemy z kurkami i świeżą bazylią.
Napisz komentarz