Your browser does not support JavaScript! Zielona zupa z kurkami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Porcja dla 4 osób:

  • 1 paczka mrożonej Zupy krem z zielonych warzyw Bonduelle

  • 200 g kurek

  • 50 g tartego parmezanu

  • 1 cebula

  • Pęczek włoszczyzny

  • ½ główki czosnku

  • ½ cebuli

  • ½ kieliszka białego wina

  • Sok z ½ cytryny

  • 3 łyżki miękkiego koziego sera

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka ziela angielskiego

  • 1 łyżka ziaren pieprzu

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka miodu

  • Sól, pieprz

  • Garść świeżej bazylii

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)


Przygotowanie

1

Zielona zupa z kurkami - Krok 2

Kroimy włoszczyznę. Czosnek i cebulę kroimy na pół. Wszystkie produkty wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz i łyżkę soli. Gotujemy 30 minut na średnim ogniu.

2

Zielona zupa z kurkami - Krok 3

W tym czasie przygotowujemy kurki. Dobrze je płuczemy z piasku i szatkujemy.

3

Zielona zupa z kurkami - Krok 1

Szatkujemy połowę cebuli i mieszamy z kurkami.

4

Zielona zupa z kurkami - Krok 3

Rozgrzewamy masło na patelni i dodajemy mieszankę kurek i cebuli. Smażymy kilka minut, dodajemy miód i dużo pieprzu. Smażymy jeszcze chwilę i dodajemy wino. Smażymy tak długo, aż wino wyparuje, a na koniec solimy. Odstawiamy na bok.

5

Zielona zupa z kurkami - Krok 4

Ugotowany bulion przecedzamy z warzyw. Wrzucamy do niego paczkę mrożonej zupy z zielonych warzyw i podgrzewamy. Dodajemy kozi ser i starty parmezan. Mocno pieprzymy i dodajemy sok z cytryny.

6

Zielona zupa z kurkami

Miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Dosalamy do smaku. Podajemy z kurkami i świeżą bazylią.

:)

Zielona zupa z kurkami - Krok 6

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu