
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy lekko na oliwie. Nie rumienimy. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy posiekany czosnek.
Dodajemy mrożone warzywa i podsmażamy kolejne 3-5 minut. Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy całość na gładki krem.
Orzechy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 10 minut, aż skórka się przypiecze. Wyjmujemy i lekko studzimy. Dłonią usuwamy skórkę.
Do zmiksowanej zupy dodajemy kremówkę i doprawiamy do smaku. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę podajemy posypaną orzechami, pokruszoną gorgonzolą i natką pietruszki.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej