
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
W rondelku z grubym dnem umieszczamy szpinak. Podlewamy odrobiną wody. Rozmrażamy. Gdy woda odparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i gałkę. Szpinak studzimy i odciskamy nadmiar wody.
Jeśli mamy łososia ze skórą – usuwamy ją. Myjemy filet i osuszamy. Układamy na cieście francuskim. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na łososiu układamy szpinak i starty parmezan. Zawijamy ciasto.
Smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 30 minut w 200ºC. Łososia podajemy w plastrach z kawałkami cytryny, posypanego posiekaną dymką.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej