
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy ziemniaki, cebulę i czosnek przez około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy ciepłym bulionem. Gotujemy przez około 7-10 minut do miękkości ziemniaków.
Do garnka dodajemy brokuły, gotujemy przez 3 minuty.
Do zupy dodajemy ser gorgonzola.
Następnie miksujemy zupę na krem.
Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej