Your browser does not support JavaScript! Krem brokułowy z serem gorgonzola - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

DSC_9400

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

2

DSC_9402

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy ziemniaki, cebulę i czosnek przez około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy ciepłym bulionem. Gotujemy przez około 7-10 minut do miękkości ziemniaków.

3

DSC_9404

Do garnka dodajemy brokuły, gotujemy przez 3 minuty.

4

DSC_9406

Do zupy dodajemy ser gorgonzola.

5

DSC_9409

Następnie miksujemy zupę na krem.

6

DSC_9416

Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

:)

DSC_9452

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Brokuły – zielona dobroć

Brokuły na dobre zadomowiły się już w polskiej kuchni. To wartościowe warzywo jest bardzo popularne, przygotowuje się z niego wiele potraw – od zup, poprzez zapiekanki, a kończąc na warzywnych koktajlach. To skarb, który możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Najbardziej popularne dania to krem brokułowy z serem i sałatka brokułowa z serem pleśniowym.

Krem brokułowy z serem

Zarówno w tradycyjnych książkach kucharskich, jak i w przestrzeni internetu możemy znaleźć mnóstwo przepisów na zupę zwaną kremem brokułowym z serem. Jaką wersję wybrać? Tutaj nie ma jednej odpowiedzi. Smak takiej potrawy zależy bowiem nie tylko od przypraw, jakich użyjemy, ale również od rodzaju sera. W zupie brokułowej z serem gorgonzola wyczuwamy determinującą nutę smakową tego produktu. Jest nieco ostry i to decyduje o jego charakterze. Jakich przypraw najlepiej użyć do zupy brokułowej z serem gorgonzola? Oprócz klasycznych soli i pieprzu warto dodać na przykład bazylii. Jeśli chcemy, aby krem brokułowy z serem gorgonzola był bardziej pikantny, dodajmy do niego odrobinę papryczki chili. Nieco inny smak nada tej potrawie mielona słodka wędzona papryka. Także ona będzie się dobrze komponować z brokułową z serem gorgonzola. Owocową nutę będzie miał natomiast krem z brokułów z gruszką.

Do kremu brokułowego z serem możemy użyć także mozzarelli albo innego niż gorgonzola sera pleśniowego – niekoniecznie z niebieską pleśnią. Dobrym pomysłem na krem brokułowy z serem może być użycie do tej zupy serka typu Philadelphia. Danie będzie wtedy łagodniejsze w smaku. Możemy je jednak nieco wzmocnić, dodając trochę soku z cytryny

Warzywo idealne z gruszką 

Sałatka brokułowa z serem pleśniowym ma wielu wielbicieli. Występuje ona w wielu wariantach. Najmniej kaloryczna wersja brokułowej z serem pleśniowym składa się tylko z brokułów, jogurtu, czosnku i orzechów włoskich. A to wszystko posypane na przykład serem w typie błękitny lazur. Znakomity duet stanowią gruszka i gorgonzola. Te produkty również odnajdą się w sałatce brokułowej z serem pleśniowym. Słodycz owocu przełamuje ostrość sera. Gruszka i gorgonzola to eleganckie kulinarne zestawienie. Może też pojawić się z brokułem w zupach kremach. To danie bardzo efektownie wygląda, ozdobione kawałkami gruszki i gorgonzoli. Taki krem brokułowy z serem pleśniowym możemy podać nawet na uroczysty obiad.