
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Warzywa kroimy w kostkę podobnej wielkości i szklimy na oliwie.
Przesmażone warzywa zalewamy wodą. Lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ok. 30 min.
Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy tarty chrzan.
Dodajemy całą zawartość puszki buraczków na parze i majeranek. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na połówki. Podajemy z zupą.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej