Your browser does not support JavaScript! Zupa chrzanowa z buraczkami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 1,5 l wody

  • 150 g ziemniaków

  • 50 g marchewki

  • 50 g tartego chrzanu

  • 40 g korzenia pietruszki

  • 40 g jasnej części pora

  • 30 g cebuli

  • 30 ml oliwy

  • 4 jajka

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • ½ łyżeczki majeranku

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Zupa chrzanowa z buraczkami - Krok 1

Warzywa kroimy w kostkę podobnej wielkości i szklimy na oliwie.

2

Zupa chrzanowa z buraczkami - Krok 2

Przesmażone warzywa zalewamy wodą. Lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości ok. 30 min.

3

Zupa chrzanowa z buraczkami - Krok 3

Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy tarty chrzan.

4

Zupa chrzanowa z buraczkami - Krok 4

Dodajemy całą zawartość puszki buraczków na parze i majeranek. Doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.

5

Zupa chrzanowa z buraczkami - Krok 5

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na połówki. Podajemy z zupą.

:)

Zupa chrzanowa z buraczkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu