
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
W rondelku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodajemy kukurydzę oraz pokrojone pomidory. Smażymy około 10 minut.
Dodajemy 1/2 puszki mleka kokosowego i dusimy przez 15-20 minut.
W międzyczasie marynujemy kurczaka. Kiedy mięso będzie wystarczająco aromatyczne, kroimy je na kawałki i smażymy na złoty kolor.
Kurczaka podajemy z ryżem i sosem pomidorowym.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej