Your browser does not support JavaScript! Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • Czerwona fasola Bonduelle Porcja na raz (3 x 106 ml)

  • 400 g siekanych pomidorów z puszki

  • 400 g dyni

  • 250 g chudej wieprzowiny

  • 2-3 łyżki mąki pszennej (lub więcej w razie potrzeby)

  • 2 jajka

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżeczki listków oregano

  • 2 łyżeczki listków tymianku

  • 1 czerwona papryk

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy

  • ½ małego pora

  • Sól i pieprz do smaku

  • Olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 1

Mięso kroimy w kostkę, paprykę w kawałki, por drobno siekamy.

2

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 2

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy por, przesmażamy. Wlewamy pomidory i tyle wody, by zakryła mięso. Wsypujemy paprykę w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 1 godziny lub dłużej do miękkości mięsa.

3

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 3

Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy paprykę i gotujemy dalej jeszcze przez 15-20 minut.

4

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 4

Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Puszczony sok odlewamy z miski. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wsypujemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony i odkładamy na papierowy ręcznik.

5

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 5

Do gulaszu dodajemy osączoną fasolę i krótko podgrzewamy. Placki podajemy z dodatkiem gulaszu.

:)

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu