
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Mięso kroimy w kostkę, paprykę w kawałki, por drobno siekamy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy por, przesmażamy. Wlewamy pomidory i tyle wody, by zakryła mięso. Wsypujemy paprykę w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 1 godziny lub dłużej do miękkości mięsa.
Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy paprykę i gotujemy dalej jeszcze przez 15-20 minut.
Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Puszczony sok odlewamy z miski. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wsypujemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony i odkładamy na papierowy ręcznik.
Do gulaszu dodajemy osączoną fasolę i krótko podgrzewamy. Placki podajemy z dodatkiem gulaszu.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej