Your browser does not support JavaScript! Gulasz wieprzowy z plackami z dyni i fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • Czerwona fasola Bonduelle Porcja na raz (3 x 106 ml)

  • 400 g siekanych pomidorów z puszki

  • 400 g dyni

  • 250 g chudej wieprzowiny

  • 2-3 łyżki mąki pszennej (lub więcej w razie potrzeby)

  • 2 jajka

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 2 łyżeczki listków oregano

  • 2 łyżeczki listków tymianku

  • 1 czerwona papryk

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy

  • ½ małego pora

  • Sól i pieprz do smaku

  • Olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 1

Mięso kroimy w kostkę, paprykę w kawałki, por drobno siekamy.

2

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 2

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy por, przesmażamy. Wlewamy pomidory i tyle wody, by zakryła mięso. Wsypujemy paprykę w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 1 godziny lub dłużej do miękkości mięsa.

3

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 3

Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy paprykę i gotujemy dalej jeszcze przez 15-20 minut.

4

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 4

Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Puszczony sok odlewamy z miski. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wsypujemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony i odkładamy na papierowy ręcznik.

5

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 5

Do gulaszu dodajemy osączoną fasolę i krótko podgrzewamy. Placki podajemy z dodatkiem gulaszu.

:)

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolą i niespodzianką

Jeśli powiemy: gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą, to mamy zazwyczaj na myśli danie jednogarnkowe. Dynia i fasola z wieprzowiną? Tak, ale podane w niebanalny sposób. Często jako dodatek do gulaszu (np. wieprzowego z fasolą) serwujemy ziemniaki albo chleb. Czas zaproponować coś oryginalnego – placki z dyni. Takie placki dyniowe można serwować ze świeżej dyni od jesieni przez parę miesięcy albo przez cały rok, używając mrożonego warzywa. Placki dyniowe są apetyczne i chrupiące. Gulasz wieprzowy z fasolą wymaga dłuższego gotowania, za to placki dyniowe przygotujemy w kilkanaście minut. Gulasz wieprzowy z fasolą podany z dyniowym dodatkiem na pewno zadziwi domowników lub gości.  

Gulasz z dynią i fasolą nie tylko dla wegetarian

Jesienne dyniowe żniwa zachęcają do przyrządzania tego smacznego i zdrowego warzywa. Ma ono neutralny smak, dlatego też dyniowe przysmaki możemy podawać z rozmaitymi dodatkami – na przykład z fasolą i papryką. Bezmięsna wersja gulaszu z dynią, fasolą i papryką to syte, wartościowe danie. Strączki w jadłospisie wegetariańskim często zastępują mięso. Gulasz z dynią, fasolą i papryką możemy ugotować, gdy nie mamy pod ręką mięsa albo zwyczajnie nie mamy na nie ochoty. Dynię i fasolę w gulaszu możemy doprawić w wersji pikantnej imbirem, ostrą papryką i gałką muszkatołową. Amatorom mięsa możemy polecić gulasz paprykowy z wołowiną, fasolą i rozmarynem. W tej wersji potrawy mamy gulasz z fasolą czerwoną. Jeśli nie odpowiadają nam różne wersje gulaszu, to na jesienno-zimowe dni na pewno będzie odpowiedni np. placek po węgiersku.

Po węgiersku

Placek po węgiersku to popularne i smaczne danie, które zazwyczaj podaje się z mięsem. Jednak innym ciekawym wyborem może być placek po węgiersku z sosem pomidorowo-dyniowym.  W daniu tym dodatki do placka po węgiersku mają żółty kolor, ponieważ oprócz dyni dodajemy żółte pomidorki koktajlowe. Coraz częściej jesteśmy tak zabiegani, że nie mamy czasu gotować codziennie posiłków. Jest na to prosty sposób – ugotować obiad na 2-3 dni. To może być gulasz z dyni, a dla zwolenników dań mięsnych – np. gulasz węgierski. Gulasz węgierski to syte i aromatyczne danie z mięsa wieprzowego albo wołowo-wieprzowego. Znajdziemy w nim obowiązkowo czerwoną i żółtą paprykę, pieczarki, czosnek, marchewkę. Obficie można przyprawić go słodką papryką w proszku. Nieco inaczej smakuje z dodatkiem mielonej wędzonej papryki. To przyprawa z kuchni hiszpańskiej, ale kto powiedział, że kuchnie narodowe nie mogą się nawzajem inspirować? Wędzona papryka nada gulaszowi węgierskiemu pięknego koloru. Z czym oryginalnym (oprócz wędzonej papryki) można podać gulasz węgierski? Oczywiście z plackami dyniowymi!