Your browser does not support JavaScript!

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką

Składniki

  • Czerwona fasola Bonduelle Porcja na raz (3 x 106 ml)
  • 400 g siekanych pomidorów z puszki
  • 400 g dyni
  • 250 g chudej wieprzowiny
  • 2-3 łyżki mąki pszennej (lub więcej w razie potrzeby)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki listków oregano
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 1 czerwona papryk
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • ½ małego pora
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 1

Mięso kroimy w kostkę, paprykę w kawałki, por drobno siekamy.

2.

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 2

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy por, przesmażamy. Wlewamy pomidory i tyle wody, by zakryła mięso. Wsypujemy paprykę w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 1 godziny lub dłużej do miękkości mięsa.

3.

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 3

Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy paprykę i gotujemy dalej jeszcze przez 15-20 minut.

4.

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 4

Dynię obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Puszczony sok odlewamy z miski. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wsypujemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony i odkładamy na papierowy ręcznik.

5.

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką - Krok 5

Do gulaszu dodajemy osączoną fasolę i krótko podgrzewamy. Placki podajemy z dodatkiem gulaszu.

Smacznego!

Placki z dyni z gulaszem wieprzowym z czerwoną fasolą i papryką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.