
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Warzywio gotujemy w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy kilka minut na złoty kolor.
Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy zakwas na żurek i gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Zupę zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z Warzywio i natką pietruszki.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej