Your browser does not support JavaScript!

Zupa pieczarkowa na żurku z makaronem z soczewicy i marchewki

Składniki

  • 1 opakowanie “Warzywio soczewica koralowa i marchewka” 250 g
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 g pieczarek
  • 300 ml zakwasu na żurek
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cebuli
  • 30 g masła
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Zupa pieczarkowa na żurku z makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 1

Warzywio gotujemy w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2.

Zupa pieczarkowa na żurku z makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 2

Na maśle przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek.

3.

Zupa pieczarkowa na żurku z makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 3

Gdy cebula zmięknie, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy kilka minut na złoty kolor.

4.

Zupa pieczarkowa na żurku z makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 4

Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy zakwas na żurek i gotujemy jeszcze 5-10 minut.

5.

Zupa pieczarkowa na żurku z makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 5

Zupę zabielamy śmietanką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z Warzywio i natką pietruszki.

Smacznego!

Zupa pieczarkowa na żurku z makaronem z soczewicy i marchewki

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.