
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Na oliwie przesmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki i por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlewamy bulion i gotujemy 10-15 minut.
Dodajemy pokrojone na 3-4-cm kawałki szparagi i cieciorkę razem z zalewą. Gotujemy 10 minut.
Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek i rozlewamy na talerze. Każdą porcję posypujemy pokruszoną fetą.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej