
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Obieramy cebulę i przypalamy ją na palniku lub na rozgrzanej, suchej patelni z grubym dnem. Obieramy marchewki, pietruszki i seler. Kroimy na większe kawałki. Gotujemy warzywa z liśćmi laurowymi, zielem oraz natką pietruszki przez 30 minut.
Gotujemy bób w osolonej wodzie. Studzimy, przelewając zimną wodą i obieramy.
Wyjmujemy warzywa z bulionu. Wrzucamy pomidory i gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Wrzucamy bób oraz mix fasoli z cieciorką. Gotujemy 5 minut. Podajemy z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej