
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Pomidory kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy przekrojony czosnek. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
Pomidory z czosnkiem pieczemy około 45 minut w 200℃.
Upieczone pomidory przekładamy do garnka, dodajemy buraczki razem z zalewą. Ząbki czosnku obieramy z łupin i dodajemy do warzyw. Całość miksujemy, stopniowo dolewając bulion.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy.
Zupę na talerzach dekorujemy kleksem jogurtu i bazylią.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Bardzo smaczna nie znałem takiego połączenia składników i tak dobrego smaku polecam.
Cieszymy się, że odkryłeś coś nowego dla siebie <3 Buraczki + dojrzałe pomidory to pyszne połączenie!