Your browser does not support JavaScript! Barszcz z konfitowanymi grzybami i groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)


Przygotowanie

1

Barszcz z konfitowanymi grzybami i groszkiem - Krok 1

Zagotowujemy bulion z liściem laurowym, czosnkiem i zielem angielskim. Do wrzącego bulionu dodajemy buraczki razem z zalewą i podgrzewamy 2-3 minuty.

2

Barszcz z konfitowanymi grzybami i groszkiem - Krok 2

Doprawiamy do smaku barszcz i odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem.

3

Barszcz z konfitowanymi grzybami i groszkiem - Krok 3

W szerokim rondelku podgrzewamy oliwę z rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem.

4

Barszcz z konfitowanymi grzybami i groszkiem - Krok 4

Do gorącej oliwy dodajemy grzyby i wino. Gotujemy 5 minut, a następnie przykrywamy i dusimy kolejne 5-7 minut na wolnym ogniu. Zestawiamy z ognia, gdy grzyby są przyrumienione. Podajemy z barszczem i groszkiem.

:)

Barszcz z konfitowanymi grzybami i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu