
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- łatwe
Cebulę kroimy w półplasterki lub piórka. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo ⅓ kapusty, cebuli, grzybów, marchewki. Całość oprószamy przyprawami i powtarzamy czynności.
Jako ostatnią warstwę wykładamy kapustę i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i zapiekamy przez około 2 godziny lub do czasu, aż kapusta będzie miękka. W połowie czasu pieczenia mieszamy bigos drewnianą łyżką.
Na 10 minut przed końcem dodajemy fasolę i doprawiamy do smaku, jeśli to konieczne.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej