Your browser does not support JavaScript!

Bigos z grzybami i fasolą cannellini

Składniki

  • 1 puszka Białej fasoli Cannellini „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 750 g kiszonej kapusty
  • 300 g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w płatkach
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna jałowca
  • 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Bigos z grzybami i fasolą cannellini - Krok 1

Cebulę kroimy w półplasterki lub piórka. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

2.

Bigos z grzybami i fasolą cannellini - Krok 2

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo ⅓ kapusty, cebuli, grzybów, marchewki. Całość oprószamy przyprawami i powtarzamy czynności.

3.

Bigos z grzybami i fasolą cannellini - Krok 3

Jako ostatnią warstwę wykładamy kapustę i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i zapiekamy przez około 2 godziny lub do czasu, aż kapusta będzie miękka. W połowie czasu pieczenia mieszamy bigos drewnianą łyżką.

4.

Bigos z grzybami i fasolą cannellini - Krok 4

Na 10 minut przed końcem dodajemy fasolę i doprawiamy do smaku, jeśli to konieczne.

Smacznego!

Bigos z grzybami i fasolą cannellini

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.