Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy buraki przez 45 minut – 1 godzinę, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, odwijamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Otwieramy puszkę z cieciorką i przekładamy 1/3 zawartości do miseczki. Mieszamy z 1 łyżeczką oleju, 1 łyżeczką zataru, szczyptą soli, pieprzem i połową łyżeczki chili. Orzechy drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cieciorkę z przyprawami i smażymy około 5 minut, aż zacznie brązowieć. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Ściągamy patelnię z palnika.
Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce buraki, pozostałą ciecierzycę, tahinę, kumin, sok z cytryny i łyżeczkę soli. Zawartość miski dokładnie miksujemy ręcznym blenderem.
Podajemy hummus posypany podsmażoną ciecierzycą w przyprawach. Posypujemy pozostałym zatarem i ewentualnie posiekaną natką pietruszki .
Napisz komentarz