Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką

Składniki

  • 1 puszka cieciorki „Ugotowane na parze” 425ml
  • 5 orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości buraki
  • Sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki tahiny
  • 3 łyżeczki zataru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Składniki do zdrowego przepisu: buraki, cytryna, ciecierzyca, orzechy włoskie, tahini, czosnek, przyprawy i sól.

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 1

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy buraki przez 45 minut – 1 godzinę, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, odwijamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 2

Otwieramy puszkę z cieciorką i przekładamy 1/3 zawartości do miseczki. Mieszamy z 1 łyżeczką oleju, 1 łyżeczką zataru, szczyptą soli, pieprzem i połową łyżeczki chili. Orzechy drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cieciorkę z przyprawami i smażymy około 5 minut, aż zacznie brązowieć. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Ściągamy patelnię z palnika.

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 3

Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce buraki, pozostałą ciecierzycę, tahinę, kumin, sok z cytryny i łyżeczkę soli. Zawartość miski dokładnie miksujemy ręcznym blenderem.

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 4

Podajemy hummus posypany podsmażoną ciecierzycą w przyprawach. Posypujemy pozostałym zatarem i ewentualnie posiekaną natką pietruszki .

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką

•ᴗ• Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20ciecierzycy%20Bonduelle%20–%20wygodny%20i%20zdrowy%20dodatek%20do%20szybkich%20dań.

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią

Kaszotto z czarną fasolą, jarmużem i dynią

Świeża sałatka ogórkowa z pomidorami, serem feta i ziołami, podana ze zdrowym akcentem – idealna propozycja na lekki i odżywczy posiłek!

Sałatka z serkiem wiejskim i groszkiem

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem

Zobacz więcej takich przepisów