Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka cieciorki „Ugotowane na parze” 425ml

  • 5 orzechów włoskich

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 średniej wielkości buraki

  • Sok z połowy cytryny

  • 4 łyżki tahiny

  • 3 łyżeczki zataru

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

  • 1/2 łyżeczki chili

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 1

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy buraki przez 45 minut – 1 godzinę, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, odwijamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 2

Otwieramy puszkę z cieciorką i przekładamy 1/3 zawartości do miseczki. Mieszamy z 1 łyżeczką oleju, 1 łyżeczką zataru, szczyptą soli, pieprzem i połową łyżeczki chili. Orzechy drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cieciorkę z przyprawami i smażymy około 5 minut, aż zacznie brązowieć. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Ściągamy patelnię z palnika.

3

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 3

Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce buraki, pozostałą ciecierzycę, tahinę, kumin, sok z cytryny i łyżeczkę soli. Zawartość miski dokładnie miksujemy ręcznym blenderem.

4

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 4

Podajemy hummus posypany podsmażoną ciecierzycą w przyprawach. Posypujemy pozostałym zatarem i ewentualnie posiekaną natką pietruszki .

:)

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa

Czy wiesz, że...

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu