Składniki

  • 3-4 porcje Szpinaku 1000 listków Bonduelle
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża pierś z kurczaka (350 g)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 60 g sera Gorgonzola
  • kilka listków bazylii
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Składniki do przyrządzenia zdrowego, domowego posiłku: świeże piersi z kurczaka, szpinak, ser pleśniowy, cebula, czosnek, jogurt i przyprawy.

DSC_2138

Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki.

DSC_2140

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcje Szpinaku 1000 listków Bonduelle. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony.

DSC_2149

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka. Smażymy przez kilka minut, aż przestanie być różowy w środku.

DSC_2151

Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty.

DSC_2153

Dokładamy szpinak z drugiej patelni.

DSC_2154

Dodajemy śmietanę. Mieszamy.

DSC_2156

DSC_2158

Do sosu dodajemy pokruszony ser Gorgonzola. Mieszamy. Krótko podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z dodatkiem ryżu lub makaronu.

DSC_2263

DSC_2247

•ᴗ• Kurczak w sosie śmietanowo-ziolowym podany z ryżem, ozdobiony listkami bazylii, na drewnianym stole z towarzyszącymi dodatkami do gotowania.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Domowa pizza z czerwoną cebulą, kukurydzą i fasolą na drewnianej desce do krojenia.

Domowa pizza z kukurydzą i czerwoną fasolą

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Domowy chleb na zakwasie podany z pastą z pieczonego czosnku.

Pasta z białej fasoli i pieczonego czosnku

Zobacz więcej takich przepisów