
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcje Szpinaku 1000 listków Bonduelle. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka. Smażymy przez kilka minut, aż przestanie być różowy w środku.
Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty.
Dokładamy szpinak z drugiej patelni.
Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
Do sosu dodajemy pokruszony ser Gorgonzola. Mieszamy. Krótko podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z dodatkiem ryżu lub makaronu.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej