Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 3-4 porcje Szpinaku 1000 listków Bonduelle

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 duża pierś z kurczaka (350 g)

  • 250 g kwaśnej śmietany 18 %

  • 60 g sera Gorgonzola

  • kilka listków bazylii

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

DSC_2138

Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki.

2

DSC_2140

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcje Szpinaku 1000 listków Bonduelle. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony.

3

DSC_2149

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka. Smażymy przez kilka minut, aż przestanie być różowy w środku.

4

DSC_2151

Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty.

5

DSC_2153

Dokładamy szpinak z drugiej patelni.

6

DSC_2154

Dodajemy śmietanę. Mieszamy.

7

DSC_2156

8

DSC_2158

Do sosu dodajemy pokruszony ser Gorgonzola. Mieszamy. Krótko podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z dodatkiem ryżu lub makaronu.

9

DSC_2263

:)

DSC_2247

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu