Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 opakowanie Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 400 g

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 70 g cebuli

  • 30 g masła

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 op. makaronu świderki, ok. 400 g

  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej

  • Sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Makaron ze szpinakiem - Krok 1

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

2

Makaron ze szpinakiem - Krok 2

Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Następnie dodajemy szpinak i przesmażamy.

3

Makaron ze szpinakiem - Krok 3

Gdy szpinak odparuje z nadmiaru płynu, dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz gałką.

4

Makaron ze szpinakiem - Krok 4

Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.

5

Makaron ze szpinakiem - Krok 5

Dodajemy gorący makaron. Mieszamy.

:)

Makaron ze szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)

Komentarze

  • Floriana
    8 kwietnia 2022 o 13:21

    Jadłam makaron ze szpinakiem w sanatorium. Bardzo mi smakował. Dzisiaj zrobiłam go na obiad. Jest jeszcze lepszy.

    • Warzywne Inspiracje
      8 kwietnia 2022 o 13:33

      Wiadomo – domowy zawsze najlepszy <3

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu