
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Następnie dodajemy szpinak i przesmażamy.
Gdy szpinak odparuje z nadmiaru płynu, dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz gałką.
Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy gorący makaron. Mieszamy.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Jadłam makaron ze szpinakiem w sanatorium. Bardzo mi smakował. Dzisiaj zrobiłam go na obiad. Jest jeszcze lepszy.
Wiadomo – domowy zawsze najlepszy <3