Składniki

  • 3/4 puszki Cieciorki „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • Kilka listków bazylii
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Spaghetti z ciecierzycą to roślinna wersja klasycznego włoskiego dania, która idealnie łączy smak pomidorów, aromatycznych przypraw i bazylii. Ciecierzyca dodaje tutaj wartościowego białka roślinnego, a ocet balsamiczny nadaje sosowi głębi. Takie roślinne spaghetti to szybki i sycący posiłek, idealny na codzienny obiad.

 

Po obiedzie masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź przepis na ciastka z ciecierzycy! >>>

Przygotowanie

Spaghetti z ciecierzycą - Składniki

Spaghetti z ciecierzycą - Krok 1

Krok 1: Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmiękną.

Spaghetti z ciecierzycą - Krok 2

Krok 2: W dużym garnku zagotuj makaron spaghetti. W tym czasie na patelnię dodaj pomidory i wymieszaj. Całość gotuj przez około 5-7 minut.

Spaghetti z ciecierzycą - Krok 3

Krok 3: Sos dopraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodaj posiekane listki bazylii i ocet balsamiczny, mieszając dokładnie.

Spaghetti z ciecierzycą - Krok 4

Krok 4: Do sosu dodaj odsączoną ciecierzycę i podgrzewaj całość przez kolejne 3 minuty. Odcedź ugotowany al dente makaron i wymieszaj go z sosem na patelni.

Spaghetti z ciecierzycą - Krok 5

Krok 5: Podawaj spaghetti na talerzach, dekorując świeżymi listkami bazylii.

Spaghetti z ciecierzycą

Krok 6: Twoje spaghetti z ciecierzycą jest gotowe, smacznego!

•ᴗ• Spaghetti z ciecierzycą
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20ciecierzycy%20Bonduelle%20–%20wygodny%20i%20zdrowy%20dodatek%20do%20szybkich%20dań.

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Jak zrobić spaghetti z ciecierzycą? Przepis na makaron z ciecierzycą

Makaron z ciecierzycą to ciekawa alternatywa dla klasycznego spaghetti. Użyty w przepisie ocet balsamiczny wprowadza intensywny, kwaskowy smak, który równoważy słodycz pomidorów, a jednocześnie pomaga wydobyć aromat ziół. Nasz wegetariański przepis na makaron możesz dodatkowo wzbogacić, wykorzystując np. suszone pomidory albo dodatek natki pietruszki. W ten sposób do tego prostego dania przeniesiesz jeszcze więcej wartości odżywczych.

Głównym bohaterem jest tutaj ciecierzyca, która dostarcza nie tylko cennego białka, ale również błonnika. W ten sposób makaron z ciecierzycą i pomidorami wspiera pracę układu pokarmowego. Pomidory z puszki stanowią też źródło likopenu, czyli przeciwutleniacza, który wykazuje działanie antyoksydacyjne. Dzięki tym składnikom, spaghetti z ciecierzycą to pełnowartościowy, szybki obiad o intensywnym smaku.

A może przekąska na bazie ciecierzycy? Sprawdź przepis na chrupki z ciecierzycy! >>>

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Miski z azjatyckim kurczakiem, warzywami i ryżem, podane z pałeczkami – idealne na szybki i zdrowy obiad.

Ryż smażony z indykiem i kukurydzą

Ziołowe naleśniki z groszkiem, kurkami i mozzarellą

Ziołowe naleśniki z groszkiem, kurkami i mozzarellą

Świderki w sosie z czerwonej fasoli

Świderki w sosie z czerwonej fasoli

Zobacz więcej takich przepisów