Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą z sałatką z buraczków i szpinaku - Krok 1

Każdą pierś kurczaka nacinamy głęboko tworząc kieszonki i wypełniamy je gorgonzolą.

2

Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą z sałatką z buraczków i szpinaku - Krok 2

Nacięcie spinamy wykałaczkami.

3

Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą z sałatką z buraczków i szpinaku - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy z lekko rozgniecionym czosnkiem i rozmarynem. Mięso opróśzamy solą i białym pieprzem. Obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor.

4

Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą z sałatką z buraczków i szpinaku - Krok 4

Obsmażone mięso dopiekamy w 200 stopniach C przez około 7-10 minut. Po upieczeniu kroimy mięso na plastry.

5

Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą z sałatką z buraczków i szpinaku - Krok 5

Szpinak mieszamy z drobo posiekaną cebulą. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze. Na szpinak wykładamy po porcji buraczków i opcjonalnie kilka kawałków sera gorgonzola. Podajemy z kurczakiem.

:)

Pierś kurczaka faszerowana gorgonzolą z sałatką z buraczków i szpinaku

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu