
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Każdą pierś kurczaka nacinamy głęboko tworząc kieszonki i wypełniamy je gorgonzolą.
Nacięcie spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy z lekko rozgniecionym czosnkiem i rozmarynem. Mięso opróśzamy solą i białym pieprzem. Obsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor.
Obsmażone mięso dopiekamy w 200 stopniach C przez około 7-10 minut. Po upieczeniu kroimy mięso na plastry.
Szpinak mieszamy z drobo posiekaną cebulą. Skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze. Na szpinak wykładamy po porcji buraczków i opcjonalnie kilka kawałków sera gorgonzola. Podajemy z kurczakiem.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej