Your browser does not support JavaScript! Zielona sałatka jarzynowa - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 285 g Kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 425 ml

  • 500 g ziemniaków

  • 250 g zielonych ogórków

  • 120 g zielonego jabłka (ok.1/2)

  • 100 g jasnej części pora

  • 80-100 ml oliwy z oliwek EV

  • 1 awokado – ok. 250 g

  • Sok z 1 cytryny

  • Sól, pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Zielona sałatka jarzynowa - Krok 1

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, a następnie obieramy ze skórki.

2

Zielona sałatka jarzynowa - Krok 2

Ziemniaki, obrane ogórki i jabłko w skórce kroimy w 2-cm kostkę, przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany por i osączoną z zalewy kukurydzę z groszkiem. Mieszamy.

3

Zielona sałatka jarzynowa - Krok 3

Obrane awokado miksujemy z oliwą, sokiem z cytryny i szczyptą soli na gładki mus, gęstością przypominający majonez. W razie konieczności dolewamy niewielką ilość oliwy.

4

Zielona sałatka jarzynowa - Krok 4

Sałatkę mieszamy ze zmiksowanym awokado i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

:)

Zielona sałatka jarzynowa

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu