
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy, a następnie obieramy ze skórki.
Ziemniaki, obrane ogórki i jabłko w skórce kroimy w 2-cm kostkę, przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany por i osączoną z zalewy kukurydzę z groszkiem. Mieszamy.
Obrane awokado miksujemy z oliwą, sokiem z cytryny i szczyptą soli na gładki mus, gęstością przypominający majonez. W razie konieczności dolewamy niewielką ilość oliwy.
Sałatkę mieszamy ze zmiksowanym awokado i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej