
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Pokroić w grubą kostkę ziemniaki i buraczek ćwikłowy. Drobno posiekać cebulę.
Ogórek konserwowy pokroić w półplasterki, a filet śledziowy w ukośnie paski.
Przełożyć do miski pokrojone ziemniaki, buraczek ćwikłowy, ogórek konserwowy, filet śledziowy, czerwoną cebulę i fasolę. Przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Połączyć majonez z jogurtem greckim. Polać sałatkę i wymieszać. Posypać po wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej