
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Szpinak rozmrażamy na sicie lub suchej patelni lekko podgrzewając.
Serek śmietankowy doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Z ciasta francuskiego wycinamy kształty np rybek.
Na połowie wyciętych kształtów układamy po porcji szpinaku, serka i kawałku pomidora. Przykrywamy drugim kawałkiem wyciętego ciasta i sklejamy.
Na połowie wyciętych kształtów układamy po porcji szpinaku, serka i kawałku pomidora. Przykrywamy drugim kawałkiem wyciętego ciasta i sklejamy.
Pieczemy około 15-20 minut w 210 stopniach C na złoty kolor.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej