Buraczki z zalewą miksujemy na mus. Dodajemy 150 ml rzadszej części mleczka kokosowego i mieszamy.
Ucieramy na puch miękkie masło z 200 g cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Dodajemy mus buraczkowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie porcje i przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 20-23 cm, wyłożonych pergaminem. Pieczemy w 180℃ przez ok. 30-35 minut. Studzimy.
Ze schłodzonego mleczka kokosowego delikatnie zbieramy gęstą część i miksujemy ją z 25 g cukru na sztywną pianę. Na koniec mieszamy masę z rozpuszczoną w 1 łyżeczce ciepłej wody żelatyną. Lekko schładzamy, jeśli to konieczne.
Przygotowane ciasto smarujemy kremem kokosowym i dowolnie dekorujemy.
Napisz komentarz