Jak zrobić tort urodzinowy Bonduelle – przepis krok po kroku
Klasyczny domowy tort urodzinowy składa się z biszkopta przekładanego masą (i/lub innymi dodatkami np. świeżymi owocami, marmoladą, chrupką, owocową żelką). Z wierzchu pokryty jest masą maślaną, zwaną także maślanym tynkiem, która zapewnia ciastu ładny wygląd oraz wspomaga stabilność warstw przy krojeniu. Za pomocą maślanego kremu tort można także dekorować.
Przygotowanie tortu zacznij od upieczenia biszkoptu, gdyż zanim pokryjesz go masą, będzie musiał porządnie przestygnąć. Nasz przepis zakłada odpowiednią ilość składników na okrągłą tortownicę o średnicy 20-22 cm, czyli mniej więcej na 10-15 porcji.
Piekarnik nastaw na 170°C i poczekaj, aż się rozgrzeje. W tym czasie białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zrób to stopniowo, łyżka po łyżce. Wówczas masa będzie bardziej jednorodna.
Do żółtek natomiast dodaj proszek do pieczenia i ocet. Ubij je energicznie trzepaczką. To potrwa kilka minut. Następnie ubite żółtka dodaj do białek i wymieszaj delikatnie, tak by nie stracić puszystości masy. Najlepiej użyj do tego szpatułki lub w miarę płaskiej łyżki.
Kolejny etap to przesianie mąki i (podobnie jak z cukrem) stopniowe dodanie jej do płynnej masy. Zrób to również szpatułką, delikatnie i powoli. Nie używaj miksera!
Po wymieszaniu składników przygotuj tortownicę. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj boków. Wylej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-40 minut. Sprawdzaj, czy jest równomiernie upieczone za pomocą patyczka (jeśli jest suchy, to znaczy, ze ciasto jest gotowe).
Gotowe ciasto wyjmij z pieca i zrzuć tortownicę na podłogę z wysokości około 30 cm (oczywiście spodem formy do dołu). Dzięki temu później łatwiej wyjmiesz biszkopt z blaszki.
Odstaw formę do ostudzenia. Potrwa to kilka godzin. Po tym czasie nożem wykrój brzegi i wyjmij ciasto. Studź je jeszcze chwilę, a następnie długim nożem przekrój na 2 lub 3 blaty (w zależności od ilości warstw, jakie będzie mieć twoje ciasto).
Krem z białej fasoli cannellini i orzechów do tortu
Po prostu zblenduj wszystkie składniki na jednorodną masę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Proste, prawda?
Jak zrobić krem maślany?
Masło ubij na puszysto i dodaj stopniowo cukier puder, wciąż ubijając. Podziel powstałą masę na 2 części, jedną z nich mieszamy z barwnikiem.
Tort otynkuj kremami maślanymi i udekoruj wedle uznania. Możesz użyć tylek do dekoracji tortów, czy skrobki z rowkami, która utworzy ciekawy brzeg. Jeśli nie posiadasz takich akcesoriów, skorzystaj z prostych narzędzi kuchennych np. noża do chleba (zamiast skrobki), gotowych posypek lub owoców.
Napisz komentarz