Przepis na tort urodzinowy Bonduelle z kremem orzechowym z fasoli cannellini i malinami

Domowy tort urodzinowy z kremem z fasoli i orzechów

Składniki

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 190 g cukru,
  • 120 g mąki tortowej,
  • 45 g skrobi ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka octu.

Do przygotowania kremu na bazie białej fasoli potrzebne będą:

Klasyczny krem maślany nie wymaga wielu składników:

  • 300 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego.

Dodatkowo:

  • sok wyciśnięty z ½ cytryny,
  • 100 ml wody,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 300 – 400 g malin.

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Własnoręcznie zrobiony tort urodzinowy może stanowić wspaniały prezent dla solenizanta lub solenizantki. Nie tylko pokaże twoje mistrzostwo w pieczeniu, ale i zaangażowanie. Włóż w przygotowanie tego specjalnego ciasta serce, a z pewnością sprawi osobie obchodzącej urodziny mnóstwo szczęścia. By zaskoczyć bliską osobę jeszcze bardziej, możesz wykorzystać nasz przepis na tort urodzinowy z kremem na bazie… fasoli! Gwarantujemy, że nikt na imprezie urodzinowej nie zgadnie, że jednym ze składników było warzywo!

Przygotowanie

Składnik na biszkopt do tortu urodzinowego.

Jak zrobić tort urodzinowy Bonduelle – przepis krok po kroku

Ludzie sięgający po urodzinowy z kremem z fasoli.

Klasyczny domowy tort urodzinowy składa się z biszkopta przekładanego masą (i/lub innymi dodatkami np. świeżymi owocami, marmoladą, chrupką, owocową żelką). Z wierzchu pokryty jest masą maślaną, zwaną także maślanym tynkiem, która zapewnia ciastu ładny wygląd oraz wspomaga stabilność warstw przy krojeniu. Za pomocą maślanego kremu tort można także dekorować.

Składnik na biszkopt do tortu urodzinowego.

Przygotowanie tortu zacznij od upieczenia biszkoptu, gdyż zanim pokryjesz go masą, będzie musiał porządnie przestygnąć. Nasz przepis zakłada odpowiednią ilość składników na okrągłą tortownicę o średnicy 20-22 cm, czyli mniej więcej na 10-15 porcji.

Masa biszkoptowa w przygotowaniu.

Piekarnik nastaw na 170°C i poczekaj, aż się rozgrzeje. W tym czasie białka oddziel od żółtek. Ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Zrób to stopniowo, łyżka po łyżce. Wówczas masa będzie bardziej jednorodna.
Do żółtek natomiast dodaj proszek do pieczenia i ocet. Ubij je energicznie trzepaczką. To potrwa kilka minut. Następnie ubite żółtka dodaj do białek i wymieszaj delikatnie, tak by nie stracić puszystości masy. Najlepiej użyj do tego szpatułki lub w miarę płaskiej łyżki.

Kolejny etap to przesianie mąki i (podobnie jak z cukrem) stopniowe dodanie jej do płynnej masy. Zrób to również szpatułką, delikatnie i powoli. Nie używaj miksera!
Po wymieszaniu składników przygotuj tortownicę. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Nie smaruj boków. Wylej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-40 minut. Sprawdzaj, czy jest równomiernie upieczone za pomocą patyczka (jeśli jest suchy, to znaczy, ze ciasto jest gotowe).

Przekrajanie biszkoptu.

Gotowe ciasto wyjmij z pieca i zrzuć tortownicę na podłogę z wysokości około 30 cm (oczywiście spodem formy do dołu). Dzięki temu później łatwiej wyjmiesz biszkopt z blaszki.
Odstaw formę do ostudzenia. Potrwa to kilka godzin. Po tym czasie nożem wykrój brzegi i wyjmij ciasto. Studź je jeszcze chwilę, a następnie długim nożem przekrój na 2 lub 3 blaty (w zależności od ilości warstw, jakie będzie mieć twoje ciasto).

Składniki na krem z białej fasoli i orzechów do tortu.

Krem z białej fasoli cannellini i orzechów do tortu

Po prostu zblenduj wszystkie składniki na jednorodną masę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Proste, prawda?

Gotowy krem orzechowy z białej fasoli cannellini.

Krem maślany do tortu.

Jak zrobić krem maślany?

Masło ubij na puszysto i dodaj stopniowo cukier puder, wciąż ubijając. Podziel powstałą masę na 2 części, jedną z nich mieszamy z barwnikiem.

Nasączanie biszkopta.

Składanie i dekorowanie tortu urodzinowego

Biszkopty nasącz wodą z cytryną i cukrem.

Przekładanie biszkoptów kremem orzechowym.

Jeden z blatów przełóż kremem z fasoli.

Dodanie owoców do tortu.

Ułóż maliny, przykryj drugim blatem i powtórz, jeżeli biszkopt został podzielony na 3 części.

Tynkowanie tortu kremem maślanym.

Tort otynkuj kremami maślanymi i udekoruj wedle uznania. Możesz użyć tylek do dekoracji tortów, czy skrobki z rowkami, która utworzy ciekawy brzeg. Jeśli nie posiadasz takich akcesoriów, skorzystaj z prostych narzędzi kuchennych np. noża do chleba (zamiast skrobki), gotowych posypek lub owoców.

Dekorowanie tortu urodzinowego.

Próbowanie tortu

Gotowy tort przechowuj w lodówce. Może tam stać nawet tydzień. Jeśli po imprezie urodzinowej kawałek zostanie, możesz go nawet zamrozić. Chociaż szczerze wątpimy, że tak pyszne i wyjątkowe ciasto mogłoby pozostać niezjedzone od razu.

•ᴗ• Gotowy domowy tort urodzinowy z kremem z fasoli i orzechów
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Biała Fasola Cannellini Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Biała Fasola Cannellini „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Domowy tort urodzinowy… z warzywami?

Warzywa kojarzą się głównie z wytrawnymi wypiekami, jednak mogą być również bohaterami ciast na słodko. Przykładem są tu domowe torty z dodatkiem warzyw, które stały się dużym trendem kilka lat temu. Być może nawet rzuciły ci się w oczy przepisy na tort ze szpinakiem, cukinią, burakiem lub dynią. To oryginalny pomysł na przemycenie nieco zdrowych składników do diety małego dziecka czy nastolatka, jak również sposób na naturalne zafarbowanie biszkopta lub kremu bez użycia barwników cukierniczych.

Domowy tort urodzinowy

My proponujemy jednak inny oryginalny pomysł na tort z warzywem. Tym razem niespodzianka (biała fasola cannelini) ukryje się orzechowym kremie, dzięki czemu będzie on przyjemnie kremowy oraz lżejszy i nieco mniej kaloryczny, niż typowy krem na bazie masła.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i czerwoną fasolą z curry

Sałatka nicejska w liściach sałaty rzymskiej

Sałatka nicejska w liściach sałaty rzymskiej

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Pâté z wątróbki drobiowej i czerwonej fasoli

Zobacz więcej takich przepisów