Składniki

Składniki na ryż:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na pastę fasolową:

Pozostałe składniki:

  • 1/ 4 czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • ½ szklanki odmrożonej fasolki szparagowej Bonduelle
  • ¼ mango
  • 1 marchewka
  • Kilka liści szpinaku
  • Pasta wasabi
  • Sos sojowy do podania

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Wege sushi to opcja dla osób, które uwielbiają kuchnię azjatycką, ale nie jedzą ryb i owoców morza. To również rozwiązanie dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Sushi bez ryb to alternatywa, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale dostarcza wielu wartości odżywczych. Dzięki fasolowej paście oraz świeżym warzywom, nasze wegańskie sushi warzywne jest pełnowartościowym posiłkiem. To danie dostarczy ci m.in. białka roślinnego z fasoli cannellini oraz porcji węglowodanów z ryżu. Jeśli zastanawiasz się, z czym podać wege sushi, ten przepis rozwieje twoje wątpliwości.

 

A co powiesz na sushi bez zawijania? Sprawdź przepis na domowy sushi bowl z łososiem, flażoletką i kukurydzą! >>>

Przygotowanie

Krok 1: Dokładnie opłucz ryż w misce, wylewając wodę kilka razy, aż stanie się przejrzysta. Zalej ryż wodą i gotuj przez 2 minuty. Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek folią aluminiową oraz pokrywką i paruj ryż przez 20 minut. Możesz także użyć ryżowaru lub szybkowaru.

Krok 2: Podgrzej ocet ryżowy, rozpuść w nim cukier i sól. Po ugotowaniu wyłóż ryż na deskę, aby odparował. Polej przygotowaną zalewą, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Ryż do wegetariańskiego sushi - zdjęcie

Krok 3: Zblenduj fasolę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Warzywa – paprykę, marchew, mango i fasolkę szparagową – pokrój w cienkie paski.

Fasola do sushi wege - zdjęcie

Krok 4: Na macie do sushi połóż listek nori (chropowatą stroną do góry). Zwilż palce i rozprowadź ryż równomiernie po nori, pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni na górze. Nie dociskaj ryżu zbyt mocno, powinien być delikatnie rozprowadzony.

Układanie ryżu na wegetariańskim sushi - zdjęcie

Krok 5: Około 1 cm od dolnej krawędzi listka rozsmaruj pastę fasolową. Na nią wyciśnij pastę wasabi i dodaj pokrojone warzywa oraz liście szpinaku.

Sushi warzywne - zdjęcie

Krok 6: Zwiń sushi od dołu, korzystając z maty do sushi. Delikatnie dociskaj, aż cała rolka zostanie zwinięta.

Sushi z warzywami - zdjęcie

Krok 7: Następnie przetnij rolkę na pół, a potem na mniejsze kawałki. Podawaj z dodatkami do sushi – dodatkową porcją wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Sushi dla wegetarian - zdjęcie

•ᴗ• Wege sushi przepis
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20białej%20fasoli%20cannellini%20firmy%20Bonduelle.

Biała Fasola Cannellini Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Biała Fasola Cannellini „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Jak zrobić wegańskie i wegetariańskie sushi? Przepis na sushi w wersji bez ryb i owoców morza

Sushi wegetariańskie jest lekkie, pełne smaku i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Podstawą pasty wykorzystanej w przepisie jest fasola cannellini, która stanowi źródło białka roślinnego oraz błonnika. Sprawia, że danie jest smaczne i zdrowe. Nasz przepis na sushi dla wegetarian to świetny pomysł na lunch, kolację lub imprezową przekąskę.

Zastanawiasz się, z czym jeszcze można podać wege sushi? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do środka włożyć tofu, tykwę, ogórka czy awokado. Takie rozwiązanie sprawi, że dieta jest bardziej różnorodna. A ty możesz cieszyć się pysznym posiłkiem z kraju kwitnącej wiśni.

Czy wege sushi jest zdrowe? Tak, ale warto pamiętać o tym, żeby jadłospis był zróżnicowany. To podejście pozwala utrzymać zasady diety wegetariańskiej lub wegańskiej bez obaw o niedobory składników odżywczych. Więcej na ten temat znajdziesz w naszym artykule o zbilansowanej diecie wegetariańskiej.

Podczas przygotowania deseru również możesz wykorzystać fasolę. Zobacz przepis na sernik na zimno z fasoli i truskawek! >>>

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Domowy wege kebab z warzywami

Seekh kebab wege

Domowe gofry z fasoli z owocami - gotowe danie

Domowe gofry z fasoli z owocami

Zupa krem brokułowy z groszkiem - gotowe danie.

Zupa krem brokułowy z groszkiem i chrupiącą soczewicą

Zobacz więcej takich przepisów