Sałatka jarzynowa w czterech smakach – z sosami do wyboru

Sałatka jarzynowa

Składniki

Składniki:

Składniki na sosy:

Sos klasyczny:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól i pieprz

Sos fit cytrynowy:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Sos chrzanowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu

Sos pikantny:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Lubisz sałatkę jarzynową, ale chcesz ją ulepszyć?  A może już ci się znudziła i po prosu szukasz alternatywy dla tej tradycyjnej polskiej przystawki? Zobacz, jak za pomocą naszych 4 sosów możesz zmienić sałatkę warzywną nie do poznania. Sprawdź, który smak odpowiada ci najbardziej

Przygotowanie

Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą Bonduelle

Gotowanie warzyw w bulionie na sałatkę jarzynową

  • Warzywa szorujemy. Wrzucamy ziemniaki, pietruszkę i marchew do bulionu, gotujemy ok. 30 minut.

Obieranie ugotowanych warzyw

Krojenie ugotowanej marchewki

  • Studzimy warzywa, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

Odsączanie kiszonych ogórków

  • Odcedzamy ogórki, by sałatka nie była zbyt mokra.

Pokrojone składniki na sałatkę jarzynową

  • Kroimy w kostkę ogórki, jabłka i pora/cebulę.

Dodawanie groszku Bonduelle do sałatki jarzynowej

Dodawanie kukurydzy Bonduelle do sałatki jarzynowej

  • Wrzucamy składniki do miski. Dodajemy groszek i/lub kukurydzę.

Sosy do sałatki jarzynowej

Sos do sałatki z warzyw rosołowych

  • Szykujemy wybrany sos lub kilka sosów (jeśli chcemy przygotować kilka wariantów sałatki). Pakujemy go do słoiczka.

Mieszanie sałatki jarzynowej

  • Mieszamy sałatkę z sosem dopiero przed podaniem.
•ᴗ• Sałatka jarzynowa
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Groszek Tradycyjny

Groszek od Bonduelle ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i wyjątkowy smak. To najlepszy dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki. Idealny do użycia w daniach zimnych i na ciepło.

Jak podkręcić smak sałatki jarzynowej?

Nadaj swojej sałatce jarzynowej nowego wymiaru i spraw, by była jeszcze lepsza z naszymi wskazówkami:

  • Zawsze gotuj warzywa w bulionie, nie obieraj ich. Obierz dopiero po ugotowaniu i ostygnięciu. Dzięki temu będą miały wyrazistszy smak.
  • Przed pokrojeniem warto schłodzić warzywa w lodówce. Zachowają ładniejszy kształt.
  • Sos przygotuj wcześniej i zapakuj do słoiczka. Zmieszaj z sałatką dopiero przed podaniem, dzięki temu będzie wyglądała apetyczniej.

Pamiętaj także, że w sałatce istotne są składniki i sposób ich krojenia:

  • Por czy cebula? Cebula będzie miała ostrzejszy smak, a por delikatniejszy. Można także użyć obu, aby wydobyć 2 różne smaki. Cebula i/lub por owinny być posiekane możliwie jak najdrobniej, by nie dominować każdego kęsa.
  • Seler? Niektórzy za nim nie przepadają, ale nawet niewielki dodatek selera może nadać sałatce większej wyrazistości.
  • Ogórki kiszone czy konserwowe? Kiszone nadadzą sałatce większej kwaskowatości. Konserwowe większej wyrazistości. Można dodać oba rodzaje!
  • Grzybki marynowane? Dodadzą sałatce wyrazistości i przełamią jej smak. Można dodać je do samej sałatki lub podać jako dodatek na stole.
  • Jabłko w kostce czy na tarce? Z jabłkami w kostce sałatka będzie bardziej rześka, te starte nadadzą jej kwaskowatego smaku, ale nie będą tak wyczuwalne w każdym kęsie.
  • Groszek czy kukurydza? Po co wybierać, skoro można dodać oba! Dodadzą sałatce lekkiej słodyczy i sprawią, że będzie sycąca.

Jak podać sałatkę jarzynową w oryginalny sposób?

Miłość od Kuchni przychodzą z nietypowym pomysłem: połączenie sałatki jarzynowej z… kotletem! Tak podkręcone danie z pewnością zachwyci gości.

Potrzebujesz jedynie: 400 g ziemniaków, 1 /2 posiekanego pora, 3 rozgniecionych ząbków czosnku, 1/4 selera, 2 marchewek, 2 pietruszek, pieprzu, 3-4 łyżek majonezu, 150g boczku wędzonego, puszkę 212ml groszku Bonduelle, puszkę 425 ml kukurydzy Bonduelle i 2 rosołowe piramidki smaku.

Przygotowanie: Boczek wytapiamy i podsmażamy, aż będzie chrupki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ale pilnujemy by ich nie rozgotować. Seler, marchewkę i pietruszkę gotujemy z piramidami smaku aż będą miękkie. Ugotowane warzywa studzimy i przeciskamy przez krajak do warzyw. Dodajemy groszek Bonduelle, kukurydzę Bonduelle, boczek, por, majonez, pieprz, czosnek i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Sałatka śledziowa z cieciorką i natką pietruszki

Babka z fasoli

Babka z fasoli

Szynka w galarecie

Szynka w galarecie

Zobacz więcej takich przepisów