
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Dokładnie wyszorowane ziemniaki pieczemy w 190℃ przez około 40 minut.
Na maśle przesmażamy ryż z brokuła z czosnkiem.
Z upieczonych ziemniaków ścinamy wierzch lub przecinamy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ.
Przestudzony ryż z brokuła mieszamy z posiekanym miąższem z ziemniaków, kwaśną śmietaną i serem pleśniowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zapiekamy około 15 minut w 200℃. Przed podaniem posypujemy natką.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej